TU/e en 2M krijgen onderzoeksgelden om technologie te ontwikkelen die sportblessures voorkomt.

In 2016 zochten 121.000 mensen in Nederland noodhulp bij sportblessures. Jaarlijks zijn er in Nederland 4,5 miljoen blessures, goed voor 5 miljoen euro aan directe medische kosten. De helft van deze blessures kan mogelijk voorkomen worden door effectieve ondersteuning en zelfmanagement. In een nieuw, breed opgezet onderzoeksproject gaan universiteiten, bedrijven en sportorganisaties de handen ineen slaan om dit grote aantal sportblessures met behulp van technologie terug te dringen. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) verstrekt een subsidie van 4 miljoen euro ter ondersteuning van het project. Daarnaast investeren bedrijven en sportorganisaties gezamenlijk 2,2 miljoen euro in het project. De Technische Universiteit Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam nemen het voortouw in dit landelijke onderzoeksconsortium dat letselvrij bewegen voor iedereen mogelijk wil maken.

Oververhitting

Door te rennen stijgt de lichaamstemperatuur. In de Zevenheuvelenloop, die afgelopen weekend in Nijmegen werd gehouden, hadden 15% lopers een lichaamstemperatuur van meer dan 40° Celsius tegen de tijd dat ze de eindstreep bereikten. Om potentieel gevaarlijke situaties in een vroeg stadium te identificeren, kunnen sensoren in de kleding worden ingebouwd om de huid- en kerntemperatuur te meten en kunnen camerasystemen worden gebruikt tijdens de loopwedstrijden. Tijdens inspanning in hete omstandigheden, zoals bij de komende Olympische Spelen in Tokio, kunnen preventieve maatregelen worden gebruikt om de lichaamstemperatuur te reguleren, zoals een vest dat het lichaam afkoelt op basis van informatie van deze sensoren.

Dit is een van de concrete toekomstige toepassingen die in het uitgebreide onderzoeksvoorstel worden genoemd. Citius Altius Sanius (Sneller, Hoger, Gezonder) die onlangs een subsidie van 4 miljoen euro kreeg van NWO Toegepaste en Ingenieurswetenschappen. Het voorstel heeft tot doel de deelname aan de sport te bevorderen, blessures te voorkomen en de prestaties in zowel de amateur- als de topsport te verbeteren. Dit kan door de sporter via sensoren, datawetenschappelijke technologie en psychologisch geïnspireerde slimme feedbackapparaten te voorzien van informatie om zijn gedrag te beïnvloeden. Een voorbeeld hiervan is een 24/7 monitoringsysteem dat lopers informatie geeft over de optimale trainingsmoeilijkheden en de beste tijd om overdag of in de week te trainen om blessures te voorkomen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband van acht universiteiten en universitaire medische centra en zes hogescholen die aan het project gaan samenwerken met NOC*NSF (Nederlands Olympisch Comité/Nederlands Sportbond), meer dan 20 bedrijven (waaronder Koninklijke Nederlandse Gazelle, adidas en verzekeringsmaatschappij Zilveren Kruis), diverse sportverenigingen, waaronder die van voetbal (KNVB), hockey (KNHB), honkbal (KNBSB) en tennis (KNLTB), sportteams (waaronder Team Sunweb), sportartsen en sportfysiotherapiepraktijken.

Partners

Deelnemende universiteiten en universitaire medische centra: TU Delft, TU Eindhoven, Universitair Medisch Centrum Groningen/Groningen Universiteit, Universiteit Leiden, Vrije Universiteit Amsterdam, Universitair Medisch Centrum, Amsterdams Medisch Centrum en het Radboud Universitair Medisch Centrum, samen met zes hogescholen: Fontys Hogeschool, Haagse Hogeschool, Hanzehogeschool Groningen, Hogeschool Amsterdam, HAN en Breda.

Deelnemende bedrijven/organisaties: adidas, Borre, Bosch, Cinoptics, Dopple, Golazo Sports SX, Gemeente Amsterdam, Gemeente Eindhoven, Inmotio Object Tracking, InnoSportLab Sport & Beweeg! IZI BodyCooling.com, Kenniscentrum voor Sport Nederland, Koninklijke Nederlandse Gazelle, ManualFysion, 2M Engineering, Motekforce Link, MYLAPS, myTemp, NedCard, Noldus, NovioSens, Plux, Qualogy, Reade Rehabilitation, Sailing Innovation Centre, SWOV Instituut voor Verkeersveiligheidsonderzoek, Virtuagym en Zilveren Kruis.

Deelnemende sportvertegenwoordigers: NL Actief, Internationale Tennisbond, Stichting Nijmeegse Vierdaagse, NOC*NSF, KNBSB, KNVB, KNHB, KNLTB, Watersportvereniging, Team Sunweb, Stichting Zevenheuvelenloop.

Lees het volledige persbericht...

Rol van 2M Engineering

Samen met de TU/e wil 2M Engineering mensen ondersteunen bij het bereiken van een actieve en gezonde levensstijl door middel van blessurevrij lopen. Op dit moment zijn real life 24/7 monitoringsystemen niet beschikbaar op de consumentenmarkt. Neem contact op met 2M voor meer informatie.

nl_NLDutch