TU/e en 2M krijgen onderzoeksgelden om technologie te ontwikkelen die sportblessures voorkomt.

In 2016 zochten 121.000 mensen in Nederland spoedeisende hulp voor sportblessures. Jaarlijks zijn er 4,5 miljoen blessures in Nederland, goed voor 5 miljoen euro aan directe medische kosten. De helft van deze blessures zou mogelijk voorkomen kunnen worden door effectieve ondersteuning en zelfmanagement. In een nieuw, veelomvattend onderzoeksproject gaan universiteiten, bedrijven en sportorganisaties hun krachten bundelen in een poging om dit grote aantal sportblessures te verminderen met behulp van technologie. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) stelt een subsidie van 4 miljoen euro beschikbaar om het project te ondersteunen. Daarnaast investeren bedrijven en sportorganisaties gezamenlijk 2,2 miljoen euro in het project. De Technische Universiteit Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam nemen het voortouw in dit landelijke onderzoeksconsortium dat blessurevrij sporten voor iedereen mogelijk moet maken. Hardlopen doet de lichaamstemperatuur stijgen. Bij de Zevenheuvelenloop, die afgelopen weekend in Nijmegen werd gehouden, had 15% van de hardlopers een lichaamstemperatuur van meer dan 40° Celsius tegen de tijd dat ze de finish bereikten. Om potentieel gevaarlijke situaties in een vroeg stadium te identificeren, kunnen sensoren in kleding worden ingebouwd om de huid- en kerntemperatuur te meten en kunnen camerasystemen worden gebruikt tijdens hardloopwedstrijden. Tijdens inspanningen in warme omstandigheden, zoals op de komende Olympische Spelen in Tokio, kunnen preventieve maatregelen worden gebruikt om de lichaamstemperatuur te reguleren, zoals een vest dat het lichaam afkoelt op basis van informatie van deze sensoren.

Dit is een van de concrete toekomstige toepassingen die in het uitgebreide onderzoeksvoorstel worden genoemd. Citius Altius Sanius (Sneller, Hoger, Gezonder) die onlangs een subsidie van 4 miljoen euro kreeg van NWO Toegepaste en Ingenieurswetenschappen. Het voorstel heeft tot doel de deelname aan de sport te bevorderen, blessures te voorkomen en de prestaties in zowel de amateur- als de topsport te verbeteren. Dit kan door de sporter via sensoren, datawetenschappelijke technologie en psychologisch geïnspireerde slimme feedbackapparaten te voorzien van informatie om zijn gedrag te beïnvloeden. Een voorbeeld hiervan is een 24/7 monitoringsysteem dat lopers informatie geeft over de optimale trainingsmoeilijkheden en de beste tijd om overdag of in de week te trainen om blessures te voorkomen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een alliantie van acht universiteiten en universitair medische centra en zes hogescholen die in het project samenwerken met NOC*NSF (Nederlands Olympisch Comité/Nederlandse Sportfederatie), meer dan 20 bedrijven (waaronder Koninklijke Gazelle, adidas en verzekeraar Zilveren Kruis), verschillende sportbonden, waaronder die voor voetbal (KNVB), hockey (KNHB), honkbal (KNBSB) en tennis (KNLTB), sportteams (waaronder Team Sunweb), sportartsen en sportfysiotherapiepraktijken. Deelnemende universiteiten en universitair medische centra: TU Delft, TU Eindhoven, Universitair Medisch Centrum Groningen/Groningen, Universiteit Leiden, Vrije Universiteit Amsterdam, VU Medisch Centrum, Amsterdam Medisch Centrum en het Radboud Universitair Medisch Centrum, samen met zes hogescholen: Fontys Hogescholen, Haagse Hogeschool, Hanzehogeschool Groningen, Hogeschool van Amsterdam, HAN en Breda University of Applied Sciences.

Deelnemende bedrijven/organisaties: adidas, Borre, Bosch, Cinoptics, Dopple, Golazo Sports SX, Gemeente Amsterdam, Gemeente Eindhoven, Inmotio Object Tracking, InnoSportLab Sport & Beweeg! IZI BodyCooling.com, Kenniscentrum voor Sport Nederland, Koninklijke Nederlandse Gazelle, ManualFysion, 2M Engineering, Motekforce Link, MYLAPS, myTemp, NedCard, Noldus, NovioSens, Plux, Qualogy, Reade Rehabilitation, Sailing Innovation Centre, SWOV Instituut voor Verkeersveiligheidsonderzoek, Virtuagym en Zilveren Kruis.

Deelnemende sportvertegenwoordigers: NL Actief, Internationale Tennisbond, Stichting Nijmeegse Vierdaagse, NOC*NSF, KNBSB, KNVB, KNHB, KNLTB, Watersportvereniging, Team Sunweb, Stichting Zevenheuvelenloop.

Lees het volledige persbericht...

Rol van 2M Engineering

Samen met de TU/e wil 2M Engineering mensen ondersteunen bij het bereiken van een actieve en gezonde levensstijl door middel van blessurevrij lopen. Op dit moment zijn real life 24/7 monitoringsystemen niet beschikbaar op de consumentenmarkt. Neem contact op met 2M voor meer informatie.

nl_NLDutch