Monitor voor rolstoelprestaties

Inzicht in individuele sportprestaties is een voorwaarde om te kunnen werken aan prestatieverbetering. Daarom maken veel sporters gebruik van meetapparatuur. Dergelijke apparatuur is voor valide sporters gemakkelijk verkrijgbaar en vaak tegen een betaalbare prijs, zowel voor amateur- als professionele sporters. Voor rolstoelsporten is er geen geschikt systeem, daarom moeten ze het doen met globale uitkomsten als tijd op bijvoorbeeld een sprinttest. Door het gebrek aan informatie over rolstoelspecifieke prestaties is het niet mogelijk om trainingsmethoden en -materialen goed te evalueren.

Binnen het onderzoeksproject RAAKpro de "perfecte sportrolstoel" is een methode ontwikkeld om de rolstoelprestaties tijdens wedstrijden en trainingen te meten, maar deze methode is nog duur en complex. De sporters en coaches die deelnamen aan het onderzoek zagen direct de grote waarde van de resultaten en zouden graag een product zien waarmee ze zelf dergelijke metingen kunnen uitvoeren.

Rolstoelsport prestatiemonitor projectdoel

Het doel van het rolstoelsport prestatiemonitor project, een initiatief van de Haagse Hogeschool, is het ontwikkelen van een goedkoop en robuust systeem voor het meten van sportrolstoelbewegingen. De kennis uit het onderzoek moet worden verweven met de meest geschikte sensorconfiguratie, firmware en datastreaming, om te komen tot 10 testbare prototypes.

Sportinnovator subsidieert het project rolstoelsportprestatiemonitor

Monique Berger en Rienk van der Slikke van de Haagse Hogeschool (DHS) hebben een Sportinnovator subsidie ontvangen van de Nederlandse minister Bussemaker van volksgezondheid. Dit stelt DHS en 2M Engineering in staat om de realisatie van een concreet product weer een stap dichter bij de werkelijkheid te brengen.

Volgende stappen

De prototypes zullen worden getest op bruikbaarheid en toepassingen in verschillende Paralympische rolstoelsporten (rolstoelbasketbal, rolstoeltennis en wheeling). In een vervolgproject worden de prototypes verder ontwikkeld tot consumentenproducten, zodat de rolstoelsporters de zo gewenste professionalisering kunnen doormaken.

nl_NLDutch