Rivierwatervoeler & monitoringsysteem van het ivd

Compleet monitoringsysteem voor de controle van de afvalwaterinfrastructuur

Nauwkeurige, real-time gegevens

Om gemeenten en waterschappen in staat te stellen hun netwerken proactief te beheren, hebben ze gegevens nodig; ze hebben real-time gegevens nodig; en ze hebben de juiste real-time gegevens nodig.

Voorspellende analyse

Daarnaast hebben ze de tools en technologie nodig om deze gegevens correct te analyseren, te synthetiseren en te verwerken om de capaciteitsbenutting aan te passen en om het onderhoud en de service te optimaliseren. Voorspellende analyse.

2M ontwikkelt samen met een aantal partners een slim systeem voor het meten en analyseren van diverse afvalwaterparameters. Het doel is om een goedkoop systeem te creëren om het afvalwater en de infrastructuur van het rioolstelsel op een slimme manier te controleren. 

Dit project is mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van OP-Zuid. Voor meer informatie zie EFRO.

Lage kosten van de rioolwatersensor van het ivd

In de rioolbuis wordt een eenvoudig te installeren sensor geplaatst die met behulp van LORA technologie naar de buitenwereld communiceert zonder de buis te beschadigen. Het hele systeem zal op zonne-energie werken. Wanneer dergelijke sensoren op verschillende belangrijke locaties in het netwerk worden geplaatst en centraal geanalyseerd kunnen krachtige metrieken worden geëxtraheerd die inzichten geven die vandaag de dag niet mogelijk zijn.

Slimme watersensor

Producten en diensten

iRING

Sensorringplatform

 • Gepatenteerde flow-sensor
 • Ingebedde controle
 • Analysesoftware

Adresseerbare marktalle gemeentelijke waterleidingbedrijven, zowel het afval- als het schoonwaternet).

Business Cases: Geoptimaliseerd onderhoud - weet wat en waar te investeren in onderhoud. Lagere uitvalspercentages van leidingen en pompen. Identificeer illegaal afval en belast de bronnen ervan op de juiste manier.

iPredict

Voorspellend analytisch platform

 • Input: Multi-dimensionale invoer datasets. Machinaal leren ('AI')
 • Uitgang: Asset failure mode analyse en voorspelling.

Adresseerbare markt: Een breed scala aan vaste activa: water, energiedistributie, stadsverlichting, productie-installaties, transportnetwerken.

Business Case: Effectiever en efficiënter vermogensbeheer, verhoogde up-time van het netwerk en knooppunten identificeren 'zwakke plekken' in het netwerk. Proactief preventief onderhoud.

iRecognize

AI-gestuurd foutdetectie- en -meetsysteem

 • Invoer: Software-interfaces voor bestaande pijplijncamera's/storingsdetectiesystemen (voorbeeld: BUCHEN)
 • Uitgang: EN13508/2 formaat

Adresseerbare markt: Alle toepassingen waarbij feeds van robo-camera's handmatig worden geanalyseerd (afval-reinigings-water netwerken).

Business Case: 10x toename van de snelheid van de diagnose. Minder fouten bij het opsporen van fouten. Lagere kosten van fouten. Lagere arbeidskosten - geen menselijke visuele inspectie nodig. Verbeterde arbeidskwaliteit en arbeidstevredenheid.

Adviseer

Adviesdiensten

Wij bieden end-to-end strategisch en technisch advies tot en met het projectmanagement en de uitvoering. Onze klanten, meestal gemeenten, zoeken ondersteuning in verschillende asset-types, inclusief implementatie en data-analyse, synthese en prognose en aanbevelingen.

 

Belangrijkste kenmerken

 • Lage kosten sensorring die in de riolering wordt geplaatst en bestand is tegen de agressieve omgeving.
 • Continue en betrouwbare metingen.
 • Dataplatform met multi-dimensionale analyse die diepe inzichten geeft in de natuur, de herkomst en de vervuilingsgraad in de loop van de tijd in een complete stad.

Klanten en inzetbaarheid

We hebben meerdere commerciële vestigingen in heel Nederland, met name in de steden Breda en Roosendaal. We adviseren de steden Utrecht over het verzamelen, opslaan en gebruiken van rioolwaterzuiveringsinstallaties. En de gemeente Hertogenbosch over automatisering van afvalwatersystemen.

 

Sensor specificaties

Gemeten parameters:
 • Temperatuur: water en lucht
 • Waterstand: mm nauwkeurigheid
 • Stroom: meet stroom op verschillende dieptes
Sensing principe
 • Waterstand & stroming: ultrasoon

Pijpdiameter: 20-90cm diameter

Connectiviteit:

 • Bedraad: RS232, RS485, ethernet, ...
 • Draadloos: Bluetooth Low Energy 4.2, Wifi (op aanvraag)
Vermogen: accu aangedreven of bekabeld
Waterdicht: IP68
 

Ultrasone detectie

Ultrasone detectie gebruikt de vluchttijd (TOF) van een ultrasone golf en de afhankelijkheid van de stroomsnelheid van het medium om de volumestroom te meten en te berekenen, met behulp van het verschil in de voortplantingstijd van de ultrasone golf wanneer deze in en tegen de richting van de stroom in wordt verzonden. Deze technologie is uitstekend geschikt voor het meten van volumestromen over een groot bereik en werkt met vloeistoffen zoals water en olie, maar ook met gassen zoals lucht en methaan..

Voordelen

 • Lange levensduur 20 jaar
 • Geen bewegende delen
 • Laag minimumdebiet Qmin bij 5 - 10 L/uur
 • Kan kleine stroomlekkage ( ~1L/hr ) detecteren
 • Hoge nauwkeurigheid
 • Herijking >20 jaar
 • Geen geknoei
 • Elektronisch apparaat om AMR mogelijk te maken

 

Huidige status

Er zijn twee systemen geïnstalleerd: een in de stad Breda en een in Roosendaal. De systemen zijn operationeel en de eerste gegevens verschijnen. Datum: 8-02-2019

Er is een eerste proof of concept gecreëerd dat past in de waterzuiveringsinstallatie in Breda. De sensorelektronica en de sensorring passen in een pijp met een diameter van 300 mm. De eerste metingen zijn gepland. De sensor meet op vaste intervallen en stuurt deze naar een centraal punt met behulp van een LoRa radiomodule. De sensoren meten de waterhoogte, de watersnelheid en de watertemperatuur in de leiding. De sensorring wordt volledig gemaakt met behulp van geprinte elektronische sensorfolie. Datum: 07-03-2018

Partners

Binnen het proeftuinproject 'Smart City Water Systems' werken een aantal partners samen om een slim sensorsysteem te realiseren voor het meten en analyseren van diverse afvalwaterparameters. Deze partners zijn:
 

i-SAGO, Kanters, Irekcon!, Ziut, TU Delft, SMS Metaal Service, Gemeente Roosendaal, Gemeente Breda

Het ivd-sensorsysteem voor afvalwater

Rioned innovatieprijs 2019

Februari 2019

Het ivd-sensorsysteem voor afvalwater
Het ivd-sensorsysteem voor afvalwater

Zoals gezegd zijn we genomineerd voor de Rioned Innovation Prize 2019. Rioned had 4 projecten geselecteerd uit 12 inzendingen. Een mooie gelegenheid om dit project aan een breder publiek te laten zien. Ter voorbereiding hiervan hebben we een mooie animatiefilm gemaakt waarin we kunnen zien hoe we dit project zijn gestart, wat we al met onze partners hebben bereikt en waar we uiteindelijk naartoe willen. Met trots lieten we deze film zien waarna het publiek vragen kon stellen. Het resultaat is geweldig. De film werd enthousiast ontvangen en men was zeer geïnteresseerd in het vervolg. Natuurlijk zijn we blij met onze 3e prijs en dat we dit podium konden gebruiken.

Via deze link https://youtu.be/OkZqWORfecQkan je de film bekijken.

Het ivd-sensorsysteem voor afvalwater
Het ivd-sensorsysteem voor afvalwater
Het ivd-sensorsysteem voor afvalwater
nl_NLDutch