Extreem dunne RFID multi-sensor demonstrator

Vergelijking state-of-the-art printplaat creatie & gedrukte elektronica

2M Engineering en Domicro, specialist in Printed Electronics technologie, werken samen in het onderzoek naar het vergelijken van gedrukte elektronica met state-of-the art, maar conventionele PCB-technologieën. De vergelijking omvat zowel het maken van printplaten als het plaatsen en assembleren van componenten.

RFID-temperatuur en -activiteitslogger

Voor dit doel hebben we een multi-sensor RFID-demonstrator gedefinieerd die we twee keer bouwen. Eén keer met behulp van gedrukte elektronica technologieën en ook met behulp van conventionele gedrukte schakelingen en assemblage van componenten.

Mogelijke toepassing

De technologiedemonstrator meet en registreert de temperatuur en mechanische schokken. Dit is mogelijk relevant voor het opsporen van bedrijfsmiddelen tijdens het transport. Metingen kunnen worden uitgelezen met behulp van een RFID-smartphone. Een eenvoudig display kan aangeven wanneer de verpakking is blootgesteld aan bepaalde (te) hoge temperaturen of schokken.

Gedrukte elektronicatemperatuursensor met display

Belangrijkste kenmerken

 • Uiterst dun & flexibel
 • Klein formaat - creditcardformaat batterijvoeding
 • Onderdelen
  • 3D-acceleratiesensor
  • Temperatuursensor,
  • Datalogger,
  • Connectiviteit: RFID-data-uitlezing via smartphone
  • Toon
  • Batterijvoeding
 • Volgen van waardevolle activa

Hoogwaardige PCB-technologieën

De technologiedemonstrator bevat een oplaadbare batterij van 0,2 mm dik die de microcontroller van stroom voorziet. Een innovatief, in twee toestanden bedrukt polymeerscherm van 0,5 mm wordt weergegeven als het pakket verkeerd is gebruikt. De printplaat van 0.35mm dik bevat de microcontroller met geïntegreerde temperatuursensor, RFID-antenne en versnellingsmeter. De hoogte van de component is 0.5mm. Dit resulteert in een actief aangedreven sensor inclusief scherm van 1,2 mm dik. De totale grootte van de website is de grootte van een creditcard, meestal door de grootte van de RFID-antenne. Firmware is gemaakt om de functionaliteit te demonstreren.

Extreem dunne slijtvaste elektronica

Gedrukte elektronica

Op dit moment wordt hetzelfde elektronicaschema gemaakt met behulp van gedrukte elektronicatechnieken. Het maken van stabiele weerstanden en condensatoren met variërende temperatuur en vochtigheidsgraad is nog steeds een uitdaging in de gedrukte elektronica technieken, daarom zullen conventionele passieve componenten worden gebruikt. Datum: 07-03-2018

Hierbij ook de PE-versie. De folie is iets dunner en flexibeler (ook mogelijk met flexfolie) en de onderdelen zijn mechanisch gefixeerd om te voorkomen dat de elektrische contacten breken als de folie wordt opgevouwen. Datum: 28-08-2018

Gedrukte elektronica

Partners

DoMicro, 2M Engineering

nl_NLDutch