ZwemSensor voor sporters - ECG & Bewegingsherkenning

Draagbare sensor voor atleten voor het monitoren van het hart en gedetailleerde bewegingsanalyse

De Swimsense is een waterdicht, draagbaar apparaat voor professionele zwemmers dat het hart & de beweging bewaakt. Een 2-traps ECG-signaal vormt de basis voor betrouwbare hartslagmetingen en hartslagvariabiliteitsmetingen tijdens het zwemmen. Een 9DOF-bewegingssensor wordt gebruikt om verschillende zwemfuncties zoals slagfrequentie, rondetijd, slagtype en momentane snelheid uit te halen. Ingebedde algoritmen classificeren alle metingen in realtime. De gecomprimeerde resultaten kunnen worden gebruikt om directe feedback te geven aan de zwemmer of kunnen draadloos worden verzonden naar de coach aan de zijkant met behulp van Bluetooth Smart. De coach krijgt een direct overzicht van de prestaties en conformiteit van alle zwemmers in het water. Geen vervelende offline scoring van snelle onderwatercamerabeelden meer, maar gedetailleerde, nauwkeurige informatie in real-time.

Belangrijkste kenmerken

  • Kwaliteit ECG-recorder. Betrouwbare & accurate HR & HRV ook met veel beweging.
  • 9 DOF-bewegingssensor. Versnellingsmeter, magnetometer, gyroscoop.
  • Lichtsensor. Event markeringsknop.
  • Draadloze ruwe gegevens of gecomprimeerde informatie streamen met behulp van Bluetooth Smart.
  • Gevalideerde slimme ingebedde signaalverwerking voor verschillende zwemfuncties.
  • Opslag van ruwe sensorgegevens met hoge resolutie op SD-kaart voor onderzoeksdoeleinden.
  • Waterdicht. Gemakkelijk te dragen.
  • Voorbereiding op realtime tactiele feedback.

Huidige status

De gevalideerde algoritmen in Matlab zijn geporteerd naar de ingebedde software van de zwemmersensor. Uitkomsten (slagtype, frequentie, rondetijd, draaipunten) worden draadloos verzonden over Bluetooth Low Energy en worden opgeslagen in het geheugen van het apparaat. De resultaten kunnen na de training worden gedownload en gevisualiseerd. Momenteel worden validatiestudies van het volledige product gepland en worden de volgende stappen om het alpha-prototype naar het product te brengen onderzocht. Datum: 06-03-2018 

Zwemmen

Zwemmersensor - slagtype rondetijd & slagfrequentie

In een team onder leiding van Martin Truijens coach van het Nederlands Zwemteam in Amsterdam zijn algoritmes ontwikkeld en gevalideerd die het slagtype, de exacte rondetijd, de slagfrequentie en andere zwemgerelateerde parameters monitoren. Deze algoritmen zijn zo nauwkeurig gebleken dat het niet meer nodig is om dure onderwatercamerasystemen te installeren, maar om één zeer eenvoudig te gebruiken Bluetooth zwemsensor op de borst of rug te dragen om hetzelfde soort informatie te krijgen. Deze algoritmes kunnen eenvoudig worden vertaald in een nog eenvoudiger apparaat, zodat elke zwemmer direct na de training in detail kan kijken naar de resultaten. De Bluetooth zwemsensor slaat relevante zwemparameters op tijdens het zwemmen en stuurt deze naar uw iphone of Android toestel met behulp van Bluetooth Smart / Low Energy. De Bluetooth zwemsensor maakt het volgen van uw zwemtraining leuk, sociaal en informatief, zodat u de kwaliteit van uw training kunt verbeteren.

Innovatieve oplossingen voor zwemmonitoring

Beoogd eindproduct

Houdingstoezicht
nl_NLDutch