Biomarkers voor hart- en vaatziekten

Bloedplaatjes als biomarkers voor hart- en vaatziekten

De ontwikkeling van een point-of-care biomarker teller is een doorbraak in de medische technologie, waardoor het voor het eerst in de geschiedenis mogelijk is om de activiteit van bloedplaatjes snel, gemakkelijk en tegen lage kosten te meten. Geactiveerde bloedplaatjes en specifieke stollingsfactoren kunnen een voorspelling zijn van een naderend hartinfarct, trombose of beroerte, maar er is wereldwijd geen apparaat beschikbaar om dit op een betaalbare en toegankelijke manier te meten. Binnen de huidige stand van de techniek kan de bloedplaatjesactiviteit slechts in enkele zeer gespecialiseerde laboratoria worden gemeten door technisch hoogopgeleide laboranten, terwijl de kosten zeer hoog zijn en het onderzoek 1-2 dagen duurt. Op deze manier kan de beschikbare kennis dat bloedplaatjesactiviteit een voorspeller is van hartaanvallen en beroertes onvoldoende worden benut, wat een gemiste kans is in de cardiovasculaire gezondheidszorg. De beoogde ontwikkeling in dit project zal worden ontwikkeld als een point-of-care instrument. Het apparaat kan worden bediend door bijvoorbeeld een huisartsassistent, heeft slechts een druppel bloed nodig en geeft het resultaat in 20 minuten.
Door middel van experimentele ontwikkeling zal dit project een point-of-care meetinstrument ontwikkelen dat gebruik maakt van biochemische technieken (labelen van specifieke biomarkers in bloed) in combinatie met hoogtechnologische fotonica technieken (fluorescentiemeting). De biomarkers zijn specifiek ontwikkeld voor de vroege diagnose (preventie) van hart- en vaatziekten, zoals hartinfarct en beroerte.
De beoogde ontwikkeling zal tijdens het project worden getest en gevalideerd om aan het einde van het project over een prototype meetinstrument te beschikken dat op de markt kan worden gebracht nadat het de laatste verplichte tests en certificeringen heeft doorstaan. Om het in de woorden van Dr. Spronk van de Universiteit Maastricht te zeggen: "als deze technologie op grote schaal wordt gebruikt, kunnen we tussen de 25 en 50% van alle hartaanvallen zien aankomen en op tijd ingrijpen".

EU EFRO
Biomarkers voor hart- en vaatziekten
Biomarkers voor hart- en vaatziekten

Dit project is mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van OP-Zuid en de Provincie Noord-Brabant. Voor meer informatie zie EFRO.

Innovatie

De innovaties in dit project hebben betrekking op twee gebieden:

  1. Het fotonisch (optisch) meten van biomarkers (geactiveerde bloedplaatjes en speciaal ontwikkelde plastic korrels) in bloedmonsters, en dit in zeer lage concentraties.
  2. De ontwikkeling van biochemische reagentia en plastic korrels die bepaalde biomarkers fluorescerend en dus optisch meetbaar kunnen maken, gericht op biomarkers die cardiovasculaire afwijkingen voorspellen.
    De ontwikkeling betreft een betaalbare en betrouwbare meetmethode, die kan worden toegepast in point-of-care-instrumenten en die specifiek gericht is op de preventie van hart- en vaatziekten (hartinfarct, trombose en beroertes). Dit is technisch zeer gecompliceerd, omdat zeer kleine hoeveelheden van de stof die in een bloedmonster moeten worden opgespoord, nauwkeurig moeten worden gemeten.

Partners

2M Techniek
UMC Maastricht
FOCE Technology International BV
Stichting Trombosedienst Maastricht
CoagScope BV

Biomarkers - Bloedplaatjes als biomarkers voor hart- en vaatziekten
nl_NLDutch