Slimme luiersensor bewaakt de gezondheid van baby's of volwassenen

Slimme luiersensor

2M ontwikkelt een slim platform voor luiersensormonitoring dat voor verschillende toepassingen kan worden gebruikt. De eerste focus ligt op de volgende vitale functies:

  • Urineren
  • Hartslag
  • Ademhalingssnelheid
  • Temperatuur
  • Lichaamshouding en -beweging

Toepassingen en markten

De slimme luiersensortechnologie kan worden gebruikt voor een aantal toepassingen. De huidige focus ligt op het bieden van oplossingen voor pasgeborenen en baby's. Het technologie platform kan gebruikt worden voor andere toepassingen en markten:

  • Luiers voor pasgeborenen en baby's
  • Luiers voor volwassenen
  • Dekens of wegwerplakens

Initiële focus - urineren van pasgeborenen

De overlevingskans van premature baby's wordt grotendeels bepaald door de ontwikkeling van hun organen. Het monitoren van de vochtbalans is een belangrijke indicator om de fysiologische toestand van het kind en het functioneren van de nieren te beoordelen. Momenteel wordt het moment van plassen vrij onnauwkeurig bepaald door het frequent openen en controleren van de luier. De hoeveelheid urine wordt bepaald door het handmatig wegen van een natte luier. Op deze manier voert de zorgprofessional veel handelingen uit, zijn de waarnemingen vrij onnauwkeurig en wordt de ontwikkeling van het kind verstoord. De slimme luier biedt hiervoor een oplossing.

Ambitie

Het resultaat van het project 'Slimme luier voor pasgeborenen' is de ontwikkeling van een volledig wegwerpluier met ingebouwde elektronische sensoren waarmee de urinelozingen van premature baby's continu en draadloos kunnen worden gecontroleerd. De gegevens worden beschikbaar gesteld via een 'slim' apparaat (bijv. smartphone).

Het doel van het gebruik van de luier is om de zorg voor premature pasgeborenen aanzienlijk te verbeteren en de belasting van de zorgprofessionals te verminderen. Tegelijkertijd zullen verbeterde en nauwkeurige gegevens de artsen een instrument bieden waarmee (voorspellende) relaties tussen verschillende fysiologische processen bij pasgeborenen kunnen worden gelegd.

Slimme luiersensor voor het plassen

Technische innovatie van de slimme luier

De elektronica is gemaakt met geavanceerde druktechnieken en vormt een integraal onderdeel van de luier. Het gebruik van 'gedrukte elektronica' maakt de productie van goedkope elektrische structuren in grote hoeveelheden mogelijk. Naast functionele en technische aspecten wordt bij de ontwikkeling uiteraard ook rekening gehouden met milieuaspecten.
De tweede vernieuwing is dat de luier de hoeveelheid urine tot op ½ ml nauwkeurig kan meten. Om dit te kunnen meten moet een nieuwe luierstructuur worden ontwikkeld.

Biomarkers voor hart- en vaatziekten
Biomarkers voor hart- en vaatziekten
nl_NLDutch