MyMoves - Rolstoelactiviteitssensor - spelplatform

Activeer rolstoelgebruikers!

2M Engineering en Fantazm hebben zich ontwikkeld MyMoves als onderdeel van een nationale oproep van het Nederlandse Ministerie van Volksgezondheid. De oproep was gericht op het leveren van innovatieve oplossingen voor sport en lichaamsbeweging voor kwetsbare groepen. MyMoves richt zich op rolstoelgebruikers en ouderen.

Fantazm
BLOOM sensor horloge & serious gaming
BLOOM-rolstoelactiviteitsmonitor

Sensorhorloge

Een sensorhorloge verzamelt real-time informatie over het bewegingsgedrag van de gebruiker. Deze informatie kan vervolgens op twee manieren worden gebruikt, afhankelijk van de interesses en voorkeuren van de gebruiker.

 • Classificeert activiteiten
  Niet-slijtage, Sedentair, Ondersteund rijden, Manoeuvreren, Rijden, Snel rijden
 • Rolstoel- & niet-rolstoelgebruikers
 • Meet Activiteit 24 uur per dag, 7 dagen per week
 • Indoor Game Controller
 • Oplaadbaar
 • CE-gecertificeerd

Binnenshuis spelcomputer

Het sensorhorloge kan ook worden gebruikt als spelcontroller. Dit maakt het mogelijk om specifieke oefeningen in huis uit te voeren als onderdeel van het spel of om de gebruiker een specifiek programma te geven dat moet worden voltooid. De vibro-feedback en de lampjes in het horloge kunnen worden gebruikt om de gebruikers te assisteren en te instrueren.

MyCoach - Automatisch gepersonaliseerde coaching

Ten eerste kan de gebruiker de informatie in MyCoacheen automatische coachingsoplossing die de gebruiker een aantal concrete doelstellingen per dag geeft. Deze motieven gaan over het doorbreken van passief zitgedrag, voldoende bewegingstijd en sporttijd. Op basis van de gemeten conditie van de gebruiker en de ingestelde coachintensiteit worden deze oefendoelen automatisch per dag aangepast, zodat de gebruiker volledig zelfstandig kan werken aan het verbeteren van zijn of haar conditie. Bereikte trainingsresultaten en -doelen kunnen ook over een week of langere periode worden bekeken.

BLOOM-rolstoelactiviteitsmonitor
BLOOM-rolstoelactiviteitsmonitor

Bloom - eerste serieuze sensorspelletje

Daarnaast kan de ingezamelde energie worden gebruikt in de eerste spel genaamd BLOOM. BLOOM, beschikbaar voor iOS en Android, heeft als doel om mensen actiever te maken door het bewegen speelser te maken. In BLOOM wordt de gebruiker met zijn smartphone aangemoedigd om buiten te zoeken naar bloemenpolls die op verschillende locaties te vinden zijn. Het stuifmeel kan gebruikt worden om een medicijn te produceren, dat gebruikt kan worden om je basis verder uit te breiden. De energie die door het sensorhorloge wordt verzameld, wordt in het spel gebruikt om het spel sneller te spelen en nieuwe mogelijkheden te openen.

 • GPS Locatie gebaseerde interactie
 • Zoek speciale bloemen
 • Verzamel stuifmeel
 • Opbouw van fysieke energie
 • Oefeningen doen
 • Een succesvol rijk opbouwen
 • Concurreren tegen anderen

BBPR-compliant wolkenplatform

In het MyMoves-platform worden alle meetgegevens in de cloud opgeslagen op een server die voldoet aan alle regelgeving op het gebied van gebruikersgegevensbeveiliging en privacy (GDPR-conform).

Open platform

MyMoves is een open platform dat andere game- en app-ontwerpers en -ontwikkelaars in de toekomst kunnen gebruiken. Op deze manier zullen meerdere games beschikbaar komen binnen het MyMoves platform, zodat het ook op de lange termijn leuk blijft.

Gebruikerstesten

Tijdens het MyMoves project is bovenstaande oplossing als (alfa)prototype gerealiseerd. Daarna zijn er 20 sensoren geproduceerd. Samen met rehabilitiecentrum Blixembosch in Eindhoven en revalidatiecentrum Rijndam in Rotterdam hebben we een eerste gebruikerstest uitgevoerd. De rolstoelgebruikers, bestaande uit een combinatie van patiënten uit de instellingen en rolstoelgebruikers die niet in behandeling zijn, voornamelijk met ruggenmergletsel, hebben een week lang gebruik gemaakt van MyMoves. Deze gebruikers waren energiek en positief in het leven en vertegenwoordigen een (klein) deel van de totale rolstoelpopulatie.

Conclusies

Uit de gebruikerstesten kunnen we de volgende conclusies trekken. Ten eerste zijn er nog een aantal technische verbeterpunten, met name op het gebied van de gebruikersinterface. Daarnaast zien we een gelijkmatige verdeling in mensen die geïnteresseerd zijn in Mycoach en de grafieken en het spel BLOOM. Een kleine groep heeft helemaal geen interesse in de oplossing omdat ze denken dat het hen geen voordeel zal opleveren. In de komende periode zal het project worden afgerond.

nl_NLDutch