ZwemSensor voor sporters - ECG & Bewegingsherkenning

Draagbare sensor voor atleten voor het monitoren van het hart en gedetailleerde bewegingsanalyse

De Swimsense is een waterdicht, draagbaar apparaat voor professionele zwemmers dat hart en beweging meet. Een ECG-signaal met 2 sporen vormt de basis voor betrouwbare metingen van de hartslag en hartslagvariabiliteit tijdens het zwemmen. Een 9DOF bewegingssensor wordt gebruikt om verschillende zwemkenmerken te extraheren, zoals slagfrequentie, rondetijd, slagtype en momentane snelheid. Geïntegreerde algoritmen classificeren alle metingen in realtime. De gecomprimeerde resultaten kunnen worden gebruikt om directe feedback te geven aan de zwemmer of kunnen draadloos worden verzonden naar de coach aan de kant met behulp van draadloze BLE. De coach krijgt een direct overzicht van de prestaties en naleving van alle zwemmers in het water. Geen vervelende offline scoring meer van high-speed onderwater camerabeelden, maar gedetailleerde, accurate informatie in real-time.

Belangrijkste kenmerken

  • Kwaliteit ECG-recorder. Betrouwbare & accurate HR & HRV ook met veel beweging.
  • 9 DOF-bewegingssensor. Versnellingsmeter, magnetometer, gyroscoop.
  • Lichtsensor. Event markeringsknop.
  • Draadloze streaming van ruwe gegevens of gecomprimeerde informatie via BLE.
  • Gevalideerde slimme ingebedde signaalverwerking voor verschillende zwemfuncties.
  • Opslag van ruwe sensorgegevens met hoge resolutie op SD-kaart voor onderzoeksdoeleinden.
  • Waterdicht. Gemakkelijk te dragen.
  • Voorbereiding op realtime tactiele feedback.

Huidige status

De gevalideerde algoritmen in Matlab zijn overgezet naar de embedded software van de zwemsensor. De resultaten (type slag, frequentie, rondetijd, keerpunten) worden draadloos via BLE verzonden en opgeslagen in het geheugen van het apparaat. De resultaten kunnen na de training worden gedownload en gevisualiseerd. Momenteel worden validatiestudies van het volledige product gepland en de volgende stappen om het alfaprototype tot een product te maken, worden onderzocht. Datum: 06-03-2018 

Zwemmen

Zwemmersensor - slagtype rondetijd & slagfrequentie

In een team onder leiding van Martin Truijens, coach van de Nederlandse nationale zwemploeg in Amsterdam, worden algoritmen ontwikkeld en gevalideerd die het slagtype, de exacte rondetijd, de slagfrequentie en andere zwemgerelateerde parameters monitoren. Deze algoritmen hebben bewezen zo nauwkeurig te zijn dat het niet langer nodig is om dure onderwatercamerasystemen te installeren, maar om een zeer eenvoudig te gebruiken zwemsensor op de borst of rug te dragen om dezelfde soort informatie te krijgen. Deze algoritmes kunnen eenvoudig worden vertaald in een nog eenvoudiger apparaat, zodat elke zwemmer direct na zijn training zijn resultaten tot in detail kan bekijken. De zwemsensor slaat relevante zwemparameters op tijdens het zwemmen en stuurt ze naar je iphone of Android-toestel via draadloze BLE. De zwemsensor maakt het volgen van je zwemtraining leuk, sociaal en informatief zodat je de kwaliteit van je training kunt verbeteren.

Innovatieve oplossingen voor zwemmonitoring

Beoogd eindproduct

Houdingstoezicht
nl_NLDutch