Touchback Sensor Handschoen voor gebruikers van prothesehanden

Sensorhandschoen die druk en opening meet voor gebruikers van prothesehanden

Binnen het Touchback project wilden we de controle lus overbruggen tussen de prothese handen en de gebruikers, die alleen afhankelijk zijn van visuele aanwijzingen om hun prothese handen aan te sturen. 2M werkte samen met een bedrijf gespecialiseerd in prothesehanden. Binnen het Touchback project lag de focus van 2M op de creatie van een sensor handschoen die essentiële informatie verschaft over de druk van de vastgegrepen voorwerpen en de opening van de vingers. Onze partner richtte zich op het terugkoppelen van de informatie van de vastgegrepen voorwerpen naar de eindgebruiker op een naadloze manier.

Touchback Sensor Handschoen voor gebruikers van prothesehanden
Touchback Sensor Handschoen voor gebruikers van prothesehanden
Gedrukte elektronica handdruk en diafragma volgen

Sensorhandschoen gebaseerd op gedrukte en flexibele elektronica

Binnen het Touchback-project hebben we verschillende technologische routes verkend om tot de beste technische aanpak te komen. In eerste instantie lag de nadruk op het meten van de druk van de vingers en de opening van de wijzende vinger en duim. Hoewel deze weg veelbelovend is, hebben we besloten ons te richten op oplossingen die gemakkelijker te industrialiseren en te produceren zijn.

De hier getoonde oplossing meet de druk met aangepaste FSR-sensoren en meet de buiging met een flexibele weerstand. De meanderende structuur is aanwezig om de lengtevariatie van de vinger op te vangen.

Proof of Concept Demonstrator

Binnen het Touchback-project hebben wij een demonstratiemodel gerealiseerd van een sensoroplossing die de druk en de opening van 2-3 vingers meet, geoptimaliseerd voor prothesehanden. Dit was de minimaal haalbare sensoroplossing zoals gevraagd door de klant. Deze sensoroplossing zal worden ontworpen als een verlengstuk van de prothesehand en was daarom in dit stadium nog niet geoptimaliseerd voor afmetingen.

De sensoren zijn geïntegreerd in de vingerkappen en communiceren via de unit op de hand draadloos naar een smartphone of pc met behulp van draadloze BLE-technologie.

Zoals u wellicht zult opmerken, wordt de diafragma-sensing op basis van zuiver magnetische sensoren enigszins verstoord door de metalen in de prothesehand. Op menselijke handen is de werking nauwkeuriger.

Voor deze specifieke klant was gemak voor de gebruiker (geen kalibratie nodig) en een oplossing die direct werkt een must, waarbij hoge precisie een minder strenge eis was.

nl_NLDutch