Bewegingsdetectie voor revalidatie van een beroerte thuis

Beter & sneller slagherstel thuis met verbeterde motorische prestaties van paretische ledematen

De meeste patiënten die een beroerte hebben gehad, ondergaan een periode van intensieve training in een revalidatiekliniek voordat ze naar huis kunnen terugkeren. Tijdens de therapie leren ze hoe ze paretische ledematen optimaal kunnen gebruiken, zodat ze zelfstandig en met maximale bewegingsvrijheid kunnen leven. Maar als ze thuiskomen, stoppen veel patiënten met het bewegen van de aangedane ledematen op de manier waarop ze getraind zijn, waardoor hun algehele motorische prestaties achteruitgaan. Dit project is gericht op het verbeteren van de langetermijnresultaten van de therapie door het detecteren en voorkomen van maladaptieve strategieën en het niet gebruiken van paretische ledematen in het dagelijks leven door een onopvallend draagbaar detectie- en feedbacksysteem voor de patiënt thuis.

Klein, onopvallend detectiesysteem

De onderzoekers ontwikkelen een klein en onopvallend detectie- en feedbacksysteem dat patiënten thuis kunnen dragen. Dit systeem moet bijvoorbeeld de hoeveelheid en de kwaliteit van de bewegingen van armen en benen kunnen meten, hoeveel een patiënt loopt, hoe vaak hij of zij rechtop staat, hoeveel gewicht een patiënt op beide benen legt en of een patiënt actief is of alleen maar in een stoel zit de hele dag. Bovendien moet het systeem ook nuttige feedback kunnen geven om het gebruik van de paretische ledematen te vergroten en te verbeteren.

Minimale detectie

De onderzoekers gaan op zoek naar de minimale sensormodaliteiten die nodig zijn om nuttige metriek af te leiden. Een eerder ontwikkeld detectiesysteem, dat in staat is om volledige 3D-bewegingen van het lichaam te reconstrueren, is te uitgebreid voor dagelijks gebruik. Het systeem dat uit dit onderzoeksproject voortvloeit, moet in een schoen of een horloge passen om door de patiënten te worden geaccepteerd.

Effectieve terugkoppeling

Verder zal aandacht worden besteed aan het bedenken van effectieve manieren om de patiënt feedback te geven om de motorische prestaties in het dagelijks leven te optimaliseren. Uiteindelijk zal het resulterende sensor- en biofeedbacksysteem gevalideerd worden met zowel twintig gezonde vrijwilligers als twintig beroerte- en Multiple Sclerose-patiënten.

Toepassingsperspectief

Coen Lauwerijssen, Directeur Productontwikkeling & Marketing 2MEngineering
Het is onze taak om de onderzoekers te ondersteunen met onze ervaring in de ontwikkeling van sensorproducten en industrialisatie, om de onderzoeksresultaten te vertalen naar praktische producten en het gebruik ervan. Bijvoorbeeld: de vertaling van de onderzoeksalgoritmen in de embedded software van het product om directe en real-time feedback te geven aan de gebruikers. Daarnaast zou het uiteindelijke apparaat niet elke dag moeten worden opgeladen, zou de gegevensoverdracht van de sensoren naar het feedback-systeem snel en veilig moeten zijn, en zou het apparaat zelf klein, vlak en robuust moeten zijn. De belangrijkste uitdaging zal zijn om klanten te overtuigen om deze nieuwe technologie te omarmen. Het feit dat bij dit project medische partners vanaf het begin betrokken zijn, doet ons geloven dat deze stap gemakkelijker te nemen zal zijn".

Levenslange en onafgebroken beroerte-therapie thuis

Partners

Erasmus Medisch Centrum, 2M Engineering, Motekforce Link, Ipsen Pharmaceutics, Roessingh Research and Development, Universiteit Twente, VU Medisch Centrum, Xsens Technologies

Meer informatie

Neurocimt gedetailleerde informatie...

nl_NLDutch