Artsen en ingenieurs ontwikkelen een betere behandeling van kanker
DTU en het Frederiksberg Ziekenhuis leiden een Europees onderzoeksproject, waarbij ingenieurs en artsen nieuwe instrumenten ontwikkelen voor het opsporen van blaaskanker. Het concept kan zorgen voor een snellere en betere behandeling en grote besparingen voor ziekenhuizen.
In de komende vijf jaar zal een onderzoeksteam, bestaande uit ingenieurs en artsen, nieuwe instrumenten ontwikkelen en optische methoden combineren voor de beeldvorming van de blaaswand bij patiënten met blaaskanker in het kader van routinematige endoscopische onderzoeken.
Het doel is om ervoor te zorgen dat artsen binnen enkele seconden een gedetailleerd beeld krijgen van hoe diep de kankercellen in de blaaswand groeien, waardoor onmiddellijk met de behandeling van de blaaskanker kan worden begonnen. Dit zorgt voor een korter, goedkoper en minder schadelijk verloop van de behandeling. Vandaag de dag wachten patiënten tot vijf werkdagen om hun weefsel onder een microscoop te laten analyseren. Dit betekent dat het een paar weken duurt voordat ze met de behandeling beginnen.
Beter, sneller en sneller
Het concept laat toe dat een deel van de patiënten als poliklinische patiënten behandeld kan worden zonder hospitalisatie en volledige verdoving. "Het geeft patiënten meer levenskwaliteit en zal Deense ziekenhuizen meer dan 100 miljoen DKK besparen over een periode van vijf jaar", zegt Peter E. Andersen, Senior Researcher bij DTU Fotonik:
"Het project is een grote technisch-wetenschappelijke uitdaging; het vereist een nieuwe combinatie van optische methoden die op dezelfde endoscoop moeten worden gebruikt. De hoop is dat we de technologie in het spel kunnen brengen en uiteindelijk blaaskanker beter, sneller en sneller kunnen diagnosticeren en behandelen dan tot nu toe het geval was. Het zal baanbrekend zijn. We zullen de patiënten niet alleen helpen om sneller te herstellen, maar we zullen ook de kosten van de openbare gezondheidszorg aanzienlijk verlagen.
Technologie verbetert de behandeling
DTU Fotonik staat aan het hoofd van het project 'Multi-modal, Endoscopic Biophotonic Imaging of Bladder Cancer for Point-of-Care Diagnosis' (MIB), dat bestaat uit een consortium met tien partners. Het project heeft een subsidie van 6 miljoen euro ontvangen van Horizon 2020, het steunprogramma van de EU voor onderzoek en innovatie.
Het project is een van de verschillende projecten waarbij DTU onderzoek doet binnen de gezondheidstechnologie die de diagnostiek en de behandeling verbetert en de kosten verlaagt. In dit EU-project ontwikkelen onderzoekers van DTU Fotonik onder andere optische technologie zoals compacte lichtbronnen, hogesnelheidsbeeldvorming en endoscopen.
Ingenieurs werken samen met artsen
De technologie moet worden getest op patiënten door Gregers G. Hermann, Consultant op de afdeling Urologie van het Frederiksberg Ziekenhuis. Dr. Hermann heeft een grote behoefte en mogelijkheid geïdentificeerd om een snellere methode te vinden voor de optische diagnose van blaaskanker:
"We hebben de afgelopen vijf jaar nauw samengewerkt met DTU-onderzoekers en deze samenwerking is essentieel voor het project. Als je elkaars mentaliteit begrijpt, kun je gemakkelijk elkaars ideeën gebruiken. Het wordt een soort symbiose waar we veel van verwachten. Daarom zullen we aanbevelen dat ingenieurs ons in de toekomst meer en meer bij ons werk zullen helpen".
Vandaag de dag is blaaskanker een van de duurste ziekten in de westerse wereld om te behandelen. Het projectteam hoopt dat het concept op lange termijn kan worden toegepast bij de diagnose van darmkanker, prostaatkanker, maagkanker, slokdarmkanker en longkanker.
Wie is wie in het EU-project?
Het project bestaat uit onderzoekers van een ziekenhuis, twee universiteiten, drie onderzoeksinstellingen en vier kleine en middelgrote bedrijven.
- DTU
- Hoofdstedelijke regio van Denemarken, afdeling Urologie, Frederiksberg Ziekenhuis
- Medische Universiteit van Wenen
- Ferdinand Braun-Institut, Leibniz-Institut für Höchstfrequenztechnik
- Leibniz Instituut voor Fotonische Technologie
- Instituut voor biologische en medische beeldvorming, Helmholtz (München)
- Blazejewski Medi-Tech GmbH
- Grintech GmbH
- 2M Techniek
- M Squared Lasers Ltd