Het doel van het Ablade-project
Het project voor geavanceerde laserdiagnose en -therapie voor blaaskanker moet de ontwikkeling van een geïntegreerde laserdiagnose- en therapeutische techniek voor het opsporen en behandelen van blaaskanker bevorderen.
Partners
- Universiteit van Dundee
- 2M Nederland BV
- Scientific Production Enterprise "Lazma" Limited.
Het project
Dit IAPP-project heeft tot doel de ontwikkeling van een geïntegreerde laserdiagnose- en therapeutische techniek voor het opsporen en behandelen van blaaskanker te bevorderen. Het doel is om kennis en expertise van de Universiteit van Dundee Medical School en de Photonics and Nanoscience Group over te dragen aan twee industriële partners die specifieke expertise hebben op het gebied van lasergebaseerde medische diagnostiek en systeemontwikkeling om te delen in het onderzoeksproject.
De belangrijkste doelstelling is het genereren van validatiegegevens van een nieuw ontdekte en belangrijke verschuiving in laserabsorptie op een piek in het infraroodgebied als reactie op gezonde en kankercellen, het begrijpen van de mechanismen voor deze verschuiving en het gebruiken van de kennis om een nieuw diagnostisch instrument te ontwikkelen dat gericht zal zijn op blaaskanker en dat mogelijk op grote schaal kan worden toegepast voor een vroege diagnose van andere soorten kanker.
Het project zal ook trachten de doeltreffendheid aan te tonen van een nieuwe fotonica gebaseerde therapie gebaseerd op de fotonische stimulatie van tripletzuurstof op cellulair niveau die specifiek celapoptose in tumorcellen kan initiëren. Het project omvat de noodzakelijke overdracht van kennis en expertise, met inbegrip van toegang tot toonaangevende onderzoeksfaciliteiten, door middel van een reeks detacheringen van Early Stage Researchers en ervaren onderzoekers, aangevuld met de rekrutering van ervaren onderzoekers om verdere interdisciplinaire expertise en middelen te bieden en tegelijkertijd te profiteren van de sterke industriële en academische banden die via het project zijn geïnitieerd.
Doelstellingen
Het ABLADE-project komt voort uit het innovatieve idee om de technologieën van multifunctionele lasers over te brengen naar de endoluminale benadering voor het beheer van de diagnose en behandeling van urineblaaskankers, waardoor de vroegtijdige diagnose en de nauwkeurigheid over de huidige op wit licht gebaseerde endoscopische benadering en transurethrale resectie met behulp van elektrodiathermie worden verbeterd.
Deze kennisoverdracht wordt mogelijk gemaakt door de integratie van nieuwe laserbronnen met verschillende golflengten in een compact systeem dat speciaal is ontworpen om tegemoet te komen aan enkele van de onvervulde klinische behoeften die zijn vastgesteld door een grote systematische evaluatie met met een meta-analyse en een kosten-batenanalyse.
Het uiteindelijke doel van ABLADE is om de voordelen van de traditionele flexibele endoscopische inspectie van de urineblaas drastisch te vergroten door de integratie van nieuwe multifunctionele laserdiagnose- en fototherapietechnologieën om een systeem te realiseren dat geschikt is voor poliklinische patiënten of voor de diagnose en behandeling van de urineblaas op basis van daggevallen.
Methodologie en aanpak
De onderzoeksmethodologie is logisch georganiseerd om te beginnen met de ontwikkeling en optimalisatie van geavanceerde compacte halfgeleiderlaserbronnen en hun diagnostische en therapeutische prestaties in in-vivo studies met behulp van zowel primaire als niet-primair gekweekte kanker en gezonde cellen. De volgende stap is het valideren van de prestaties van de lasersystemen in diermodellen, waarvoor muismodellen met geïmplanteerd kankerweefsel zullen worden gebruikt. Parallel hieraan zal onderzoek worden gedaan naar de configuratie van klinische apparatuur met de nodige elektronica, algoritmen en klinische interfaces.
Ten slotte worden integratie- en prototyperingswerkzaamheden gecombineerd met exploitatieplanning, met inbegrip van klinische proeven en de identificatie van regelgevingskwesties.
Overdracht van kennis
Het voorgestelde onderzoeks- en ontwikkelingsproject kan door geen van de partners onafhankelijk worden uitgevoerd; er is een duidelijke behoefte aan samenwerking en kennisoverdracht om de verwachte resultaten van het project te bereiken.
Er zullen in totaal 132 detacheringsmaanden uit de bestaande middelen worden gemobiliseerd om te voorzien in de behoeften van het onderzoeksprogramma in samenwerkingsverband en de strategische kennisoverdracht en -ontwikkeling van de partners.
De 36 maanden durende detachering bestaat uit senior personeel en ervaren onderzoekers van de UNIVDUN, 2M en LAZMA die blijk geven van de grote betrokkenheid bij het project en de bereidheid om te leren, uitdagingen aan te gaan en samen nieuwe ideeën te verkennen. Er zal een verdere detachering plaatsvinden tussen 2M, LAZMA en UNIVDUN van Early stage Researchers (technici, onderzoeksstudenten en bedrijfswetenschappers) die in beide richtingen zullen worden gedetacheerd voor een gecombineerd totaal van 96 persoonsmaanden. Dit zal een belangrijk projectonderdeel vormen voor de inbedding van de opgedane kennis in hun thuisorganisaties ten behoeve van de bedrijven en de universiteit op lange termijn.
Impact van Outreach-activiteiten
De outreach-activiteiten zullen dienen om het publiek bewust te maken van het project en met name jongeren aan te moedigen na te denken over een onderzoekscarrière in dit interdisciplinaire onderzoeksgebied. De website en de PR-activiteit zullen geïnteresseerde clinici (met name urologen en oncologen), patiënten en patiëntengroepen de doelstellingen en het verloop van het project ter beschikking stellen. Het zal ook het bewustzijn vergroten van het nut van de KP7-financiering voor belangrijk state-of-the-art onderzoek en de aantrekkelijkheid van het Marie Curie-programma voor onderzoekscarrières.
Zevende kaderprogramma
Subsidieovereenkomst nr.: 324370
Startdatum van het project: 10/04/2013
Projectduur: 48 maanden