IR-thermometers

IR thermometers - ideaal voor medische omgevingen, waar tijd essentieel is.

Gangbare methoden voor het meten van de temperatuur zijn de rectale, orale en oksel temperatuur, uitgevoerd met standaard thermometers. Het meten van de lichaamstemperatuur met een gewone thermometer duurt 30 tot 60 seconden. Prima voor privégebruik - infraroodthermometers zijn echter veel geschikter voor medische toepassingen waar tijd van het grootste belang is.

IR-thermopiele arrays

Een IR-thermometer bundelt het van het object afkomstige licht in de vorm van IR-stralen en leidt dit naar een detector die een "thermopile" wordt genoemd. Hier wordt de IR-straling omgezet in warmte, die vervolgens wordt omgezet in elektriciteit, die vervolgens wordt gemeten. De meting gebeurt binnen enkele seconden, wat betekent dat een infraroodthermometer een snelle manier is om een temperatuurmeting te doen in een verscheidenheid van scenario's.
Meer over thermopiles...

IR thermometers - snel en gemakkelijk
IR thermometers - snel en gemakkelijk

IR-thermometers voor meting van de lichaamstemperatuur

De huidtemperatuur is een mengsel van de kerntemperatuur van het lichaam en de omgevingstemperatuur. Daarom is het belangrijk een plaats op het lichaam te meten die een aan de kerntemperatuur gerelateerde waarde geeft. Voor klinische toepassing moet het meetbereik liggen tussen 35,5°C en 42,0°C met een nauwkeurigheid van ±0,2°C of beter. Wat de infraroodemissie van de huid bij deze temperatuur betreft, ligt de piekemissiegolflengte tussen ongeveer 9,4 µm en 9,2 µm, wat in het verre IR-bereik is. Thermopiles die zijn geoptimaliseerd voor de hoogste detectiviteit in dit bereik zijn de beste keuze voor deze toepassing.

De temperatuur wordt meestal gemeten in het oor of op het voorhoofd. Metingen op het voorhoofd zijn zeer schoon en comfortabel omdat er niets hoeft te worden ingebracht, en de resultaten zijn binnen enkele seconden beschikbaar. Deze geven zeer snel nauwkeurige metingen - in minder dan 1 seconde. Tijdens de manuele scan registreert het instrument honderden of zelfs duizenden datapunten en kiest het de warmste plek om de kerntemperatuur van het lichaam te berekenen. Het is echter belangrijk te begrijpen dat de nauwkeurigheid van de meting afhangt van de keuze van de omgevingstemperatuur die van invloed is op de juiste meetpositie op het voorhoofd en de meetresultaten.

Oor-IR-thermometers worden nauwelijks beïnvloed door de omgevingstemperatuur, omdat de sensor dicht bij de huid wordt geplaatst. De temperatuur in de gehoorgang wordt niet sterk beïnvloed door de omgevingstemperatuur, waardoor nauwkeuriger metingen mogelijk zijn dan metingen op het voorhoofd. Studies leggen een verband tussen de temperatuur in het oor en de lichaamstemperatuur, die uit de temperatuur in het oor kan worden afgeleid. Dit maakt de in-ear thermometer tot de meest betrouwbare IR-thermometer.

Oorthermometers hebben ook een aantal nadelen. De metingen vereisen dat de gebruiker specifieke plekken in de gehoorgang meet, wat ervaring vereist en deze methode is niet zo handig als metingen met een voorhoofdthermometer, en opvallender. Bovendien moet de sensor schoon zijn om een correcte temperatuurwaarde te verkrijgen.

Voordelen van de IR-thermometer

IR-thermometers geven zeer eenvoudige en snelle metingen (1-2 seconden) zonder inbrenging in het lichaam, waardoor ze handiger zijn dan conventionele thermometers. U kunt alle informatie verkrijgen die u nodig hebt - zonder aan te raken. U hoeft zich geen zorgen te maken over besmetting en overdracht van infecties. U hoeft er niet voor te zorgen dat uw temperatuurmeetapparatuur voor elk gebruik goed gesteriliseerd wordt.

Neem contact op met een van onze specialisten

Wilt u meer weten over onze IR-thermometeroplossingen? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

nl_NLDutch