Contactloze thermometers

Contactloze thermometers - efficiënte metingen voor medische omgevingen

De huidtemperatuur is een mengsel van de lichaamstemperatuur in de kern en de omgevingstemperatuur. Daarom moet u meten op een plaats die een waarde oplevert die gerelateerd is aan de kerntemperatuur van het lichaam. Er zijn verschillende standaard manieren om de temperatuur van een persoon te meten. Rectaal is de meest nauwkeurige en betrouwbare manier om de kerntemperatuur te bepalen. Oraal en axillair zijn ook goede methoden, die handiger zijn. Deze traditionele methoden nemen echter al gauw een minuut in beslag. Bij medische toepassingen waar tijd van het grootste belang is, zijn contactloze thermometers aanzienlijk praktischer.

Hoe werken contactloze thermometers?

Contactloze thermometers zijn uitgerust met optische sensoren die op afstand de straling detecteren die door een voorwerp wordt uitgezonden. Het licht van het voorwerp wordt opgepikt door een "thermopile" - een elektronisch apparaat dat thermische energie in elektrische energie. Deze elektriciteit wordt binnen enkele seconden gemeten. De temperatuur wordt meestal in het oor of op het voorhoofd gemeten. Omdat er niets wordt ingebracht, is dit snel en comfortabel en zijn de resultaten vrijwel onmiddellijk beschikbaar.

contactloze thermometer
Contactloze thermometer

Nauwkeurigheid contactloze thermometers

Nauwkeurige metingen kunnen in minder dan 1 seconde worden verricht door het scannen van het voorhoofd. Tijdens een manuele scan registreert het instrument honderden of zelfs duizenden datapunten en kiest het de warmste plek om de kerntemperatuur te berekenen. Nauwkeurige metingen vereisen wel dat de gebruiker de beste meetpositie op het voorhoofd kiest. De metingen worden ook beïnvloed door de omgevingstemperatuur.

Contactloze thermometers worden ook vaak gebruikt om de temperatuur in het oor te meten. Omdat de sensor dicht bij de gehoorgang zit, wordt de meting niet sterk beïnvloed door de omgevingstemperatuur. Aangezien de temperatuur in het oor rechtstreeks verband houdt met de lichaamstemperatuur, kan deze worden afgeleid uit de temperatuur in het oor. Dit maakt de in-ear thermometer tot de meest betrouwbare IR-thermometer. Gebruikers hoeven echter geen specifieke gebieden in het gehoorkanaal te meten, en deze methode is minder handig dan metingen met een voorhoofdthermometer. De sensor moet ook schoon zijn om de juiste temperatuurwaarde te krijgen.

De meting kan binnen enkele seconden worden verricht zonder aanraken, waardoor contactloze thermometers handiger zijn dan conventionele apparaten. U hoeft zich geen zorgen te maken over het steriliseren van de thermometer voor elk gebruik, of over besmetting of overdracht van infecties.

Thermopiele arrays

Thermopile arrays worden vaak gebruikt voor contactloze thermometers. Deze zetten infrarode straling om in warmte, die wordt omgezet in elektriciteit, en vervolgens wordt gemeten. Dit gebeurt zonder sluiter of externe koeling, zodat de toestellen weinig stroom en onderhoud vergen en kosteneffectief zijn, in tegenstelling tot temperatuurmeettoestellen die gebruik maken van een 'microbolometer' als detector in een thermische camera. Deze hebben een hoge pixelresolutie en een goede signaal-ruisverhouding, maar moeten vaak opnieuw worden gekalibreerd.  

Voor klinische toepassing moet het meetbereik liggen tussen 35,5°C en 42,0°C met een nauwkeurigheid van ±0,2°C of beter. De piekgolflengte van de infrarode huidemissie is ongeveer 9,4 µm -9,2 µm. Thermopiles die zijn geoptimaliseerd voor de hoogste detectiviteit in dit bereik zijn de beste keuze voor deze toepassing.

Neem contact op met een van onze specialisten

Wilt u meer weten over onze contactloze thermometers en andere IR-oplossingen? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

nl_NLDutch