Living Lab Activ8 is van start! (in Dutch)

Living Lab Activ8 is van start!

De missie van het project Living Lab Activ8 is bewegingsarmoede bij senioren te voorkomen door middel van de inzet van de Activ8 activity tracker. Met behulp van de Activ8 worden senioren gestimuleerd meer te bewegen waardoor bepaalde aandoeningen gerelateerd aan sedentair gedrag voorkomen kunnen worden.

 

De Activ8 staat centraal in dit Living Lab. Deze sensor meet de hoeveelheid activiteit en herkent bewegingspatronen (liggen, zitten, staan, wandelen, lopen en fietsen). Tevens kan de sensor een nauwkeurige vertaling maken van het dagelijkse energieverbruik. Een webomgeving maakt het mogelijk naar wens coaching op afstand te verrichten via het internet, of self-coaching door het stellen van korte en lange termijn doelen. Beweegcoaches kunnen via de webomgeving op maat adviesgeven en dus gericht aan de slag met het bestrijden van inactiviteit. Dit totaalconcept van de Activ8 biedt in potentie een aanpak om bewegingsarmoede te bestrijden.

 

Het unieke van de Activ8 monitor is dus dat niet alleen de hoeveelheid activiteit, maar ook het type activiteit wordt herkend waardoor gerichte coaching mogelijk is. Of dit effectief mogelijk is met enkel online coaching, of dat hiervoor de inzet van een leefstijl-coach vereist is, is tot op heden niet bekend. 2M Engineering, Fontys Sporthogeschool en Brainport Development hebben de handen ineen geslagen om een eerste effectiviteits- en gebruikersonderzoek uit te voeren bij senioren omtrent de Activ8.

 

Naast het uitvoeren van een effectiviteits- en gebruikersonderzoek om beweging te kunnen bepalen moet ook het energieverbruik goed kunnen worden vastgesteld door de Activ8. Een eerste validatie in een Living Lab-setting uitgevoerd door Fontys Sporthogeschool toont aan dat de Activ8 in staat is om op een correcte wijze energieverbruik in te schatten. De vraag die centraal staat in dit Living Lab is: Hoe kan de Activ8 verder ontwikkeld worden zodat deze optimaal gebruikt wordt door senioren? Er wordt onder meer ingegaan op de nauwkeurigheid van de metingen van bewegingen en het energieverbruik, het gebruiksgemak en de meerwaarde van de coachingsmodule.

 

Het project loopt tot 1 juli 2015 en wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Gemeente Eindhoven.

 

Projectpartners Living Lab Activ8

2M Engineering: www.2mel.nl

Brainport Development: www.brainportdevelopment.nl

Fontys Sporthogeschool: http://fontys.nl/Over-Fontys/Fontys-Sporthogeschool.htm

Download Brochure

Download LivingLab Activ8 Brochure…

Meer informatie

www.activ8all.com/livinglab

 

 

 

en_USEnglish
nl_NLDutch de_DEGerman en_USEnglish