Brabants hightechbedrijf krijgt Eurostarssteun voor slimme leidingafdichtingen (Dutch)

News message taken from AgentschapNL. Read original news item..

Gas, olie, water: ze worden vervoerd per pijpleiding. Waar leidingen aan elkaar verbonden zijn, kan lekkage ontstaan. Met als gevolg verspilling en soms gevaarlijke situaties. Het Nederlandse 2M Engineering en Schotse CST Global ontwikkelen nu verbindingsstukken die hun eigen slijtage monitoren en alarm slaan als het misgaat. Ze krijgen steun uit het Europese Eurostarsprogramma.

2M Engineering ontwikkelt hightech producten voor de medische sector en industrie. “Wij kiezen voor technologieën die een uitdaging zijn om te ontwikkelen en bij voorkeur bijdragen aan de maatschappij”, zegt eigenaar Gillian Mimnagh. Onlangs werd 2M Engineering benaderd door zakenpartner CSTG uit Glasgow, een bedrijf dat lasers maakt. “Het wilde olie- en gasleidingverbindingen maken die hun eigen slijtage monitoren. Omdat wij ervaring hebben met soortgelijke technologieën in de olie- en gassector benaderde het ons voor de ontwikkeling van de sensorsysteem.”

Steunaanvraag als sanity check

Het project kreeg de naam IGGOA: Intelligent Gasket for Gas and Oil Applications. De bedrijven vroegen steun aan bij Eurostars. Mimnagh: “We hebben al meerdere van dergelijke aanvragen doorlopen, waarbij we altijd kunnen rekenen op deskundige hulp van Agentschap NL. Ook als je de financiele steun niet krijgt, geeft zo’n traject nuttige feedback. Ik zie het daarom als sanity check: is je idee levensvatbaar? Voor IGGOA kregen we de steun. Ik denk omdat het goed past bij wat we al doen én een enorm probleem kan oplossen.”

Expertise en een frisse kijk

Internationaal samenwerken is niet nieuw voor 2M Engineering. “We willen met de beste partijen werken en halen expertise overal vandaan”, zegt Mimnagh. “We zoeken partners die een aanvulling zijn op wat wij doen, zoals het Schotse CSTG. Daarnaast hebben mensen met verschillende achtergronden ieder hun eigen, frisse kijk op zaken. Heel nuttig in dit soort innovatieve projecten. Het voorstel voor Eurostars hebben we dan ook samen geschreven.”

Tegen verspilling, voor veiligheid

De intelligente afdichtingen zijn antwoord op een serieus probleem. Door lekkende leidingen gaan veel stoffen verloren, wat geld kost. Bij olie, gas of chemicaliën kan het bovendien gevaarlijke situaties opleveren. “Onze afdichtingen zijn ‘slim’: ze meten variaties in druk en geven afwijkingen door. Zo kun je tijdig repareren. Het totale marktpotentieel is 30 miljard euro, en we hebben al een potentiële klant. Dankzij de Eurostarssteun kunnen we nu relatief snel ontwikkelen. We hebben vertrouwen in een goede afloop.”

en_USEnglish